Vandaag gaan we even terug naar de basics. Niet alleen omdat Ableton behoorlijk overweldigend kan lijken als je er voor het eerst mee aan de slag gaat, maar ook omdat zelfs de meest doorgewinterde producent soms behoefte kan hebben aan een beetje perspectief.

Om te beginnen heb je natuurlijk Ableton nodig. Op de Ableton website is een gratis proefversie te downloaden. Deze kun je gebruiken om een beetje gevoel te krijgen voor de software. Ableton is niet goedkoop, dus het is zeker aan te raden om het programma uit te proberen voor je het aanschaft.

Als je aan de slag gaat met nieuwe software, helpt het om te weten voor welk doeleinde de software is ontwikkeld. Als je een Ableton beginner bent, hou dan in je achterhoofd dat Ableton Live zich van andere muziekprogramma’s onderscheid door de mogelijkheden op het gebied van looping, jamming en live performance. Als je een band heel goed wilt opnemen, zou je Pro Tools of Logic kunnen overwegen. Maar als je elektronische muziek live wil spelen of op een vrije, natuurlijke manier wil produceren, dan is Ableton Live een uitstekende keuze.

Er zijn mensen die voor het eerst met Ableton Live kennismaken en helemaal verbijsterd zijn door het minimalistische ontwerp, de verschillende weergaven en de onconventionele channel strips. Hoewel je ongetwijfeld wat onbekende dingen zult tegenkomen, kan Ableton gewoon als traditionele sequencer gebruikt worden. Laat je dus vooral niet intimideren door alle andere dingen die het programma kan doen. Handig om te weten is dat als je ergens overheen hovert met je muis, je linksonder in het scherm advies en informatie over het betreffende item te zien krijgt. Deze hulpfunctie is uitermate handig om Ableton beter te leren kennen. Het is dan ook zeker aan te raden om gewoon even de interface door te lopen voordat je audio gaat importeren, gewoon om een gevoel te krijgen voor waar alles zit.

De 2 Ableton “weergaven”

Ableton heeft 2 persoonlijkheden in de vorm van 2 “weergaves.” Dit zijn een traditionele lineaire sequencer die “Arrangement View” heet, en een loop-gebaseerde performance weergave die je kunt vinden onder de naam “Session View.” De Arrangement View heeft geen uitgebreide introductie nodig voor degenen die al gebruik maken van DAW’s (Digital Audio Workstations). De weergave bevat een horizontale tijdlijn waar je audio kunt opnemen en MIDI informatie kunt terugzien. In-line channel bediening is te vinden aan de rechterkant van het scherm. Wanneer een channel, audiobestand of MIDI bestand geselecteerd is, worden het corresponderende instrument, de effecten of de bestanden in de “Detail” sectie onderaan weergegeven. Wanneer je channel strip selecteert, zie je alle effecten die aan dat channel zijn toegewezen.

Om snel tussen deze twee weergaven te schakelen, kun je de knoppen rechtsboven gebruiken. De horizontale lijntjes zijn het symbool voor de Arrangement View, de verticale lijntjes voor de Session View.

TIP: Als je in de Session View op “Record” klikt, wordt alles dat je afspeelt opgenomen in de Arrangement View. In de Arrangement View kan alles dat je opneemt als clip in de Session View worden gekopieerd.

De Session View

De Session View is voor de meesten waarschijnlijk een nieuw concept, en lijkt bij beginners voor de meeste verwarring te zorgen. Op het eerste gezicht lijkt de Session View veel op een standaard mixer. Hij bevat verticale kanaal strips met de normale knoppen voor volume, pan en I/O. Als je bekend bent met Logic Studio, dan ziet de bovenste helft van elke strip eruit als waar je je effecten en instrumenten zou inpluggen. Dit is echter geen mixer weergave. Het bovenste deel van elk channel is in feite waar je je audio en MIDI bestanden heen sleept. In Ableton noemen we dit “clips,” en elke vierkante box heet een “clip shot.” Wat dat betekent? Het betekent dat in plaats van dat je je samples en MIDI bestanden sequenced, je ze klaarzet zodat ze op elk willekeurig moment kunnen worden afgespeeld. Je moet je voorstellen dat elk channel aan een DJ Deck gelinkt is, met audio die direct kan worden afgespeeld.

Clips zijn een fundamenteel element in Ableton; ze zorgen ervoor dat de Session View functioneert als een performance instrument. Elke clip kan getriggerd worden, met andere clips worden afgespeeld, ingesteld worden om te loopen, of andere complexe acties uitvoeren. Hoewel dat niet hun volledige potentie beschrijft, is het prima om mee te beginnen.

In de Session View kun je clips groeperen, bedienen en triggeren. Wanneer een clip naar een clip slot wordt gesleept, wordt daarnaast een afspeelknop weergegeven. Wanneer je op een clip klikt, wordt de inhoud van die clip zichtbaar in de “Detail” sectie (onderaan het scherm). Als het een audiobestand is, zie je de audiowave en opties om de sample te bedienen. Daarbij zitten ook knoppen voor non-destructieve en real-time pitch, time stretch, reverse, loop en clip lengte. Als het een MIDI track betreft, zie je een matrix-achtige MIDI editor en soortgelijke knoppen aan de linkerkant. Door op de ronde L en E knoppen in het clip menu te klikken, worden meer opties zichtbaar, maar die laten we voorlopig voor wat ze zijn.

Aan de rechterkant van het scherm bevindt zich het “Master” channel. Je kunt hier geen clips plaatsen, maar je ziet dat elke slot een afspeelknop en een nummer bevat. Deze verwijzen naar elke “scene.”

Scenes

Een scene is een horizontale rij van clips.

Als je op de afspeelknop naast de 1 in het “Master” channel klikt, worden alle clips in die rij getriggerd om tegelijk af te spelen. Als je meer clips aan meer rijen toevoegt, creëer je meer scenes.

Op basisniveau zou je elke scene als een sectie van een nummer kunnen beschouwen; scene 1 zou een intro kunnen zijn, scene 2 een couplet en scene 3 een refrein. Als de clips in die scene zijn ingesteld om te loopen, loopt elke sectie zo lang door als je wil.

Omdat elke clip een eigen afspeelknop heeft, kunnen ze ook individueel getriggerd worden. Je kunt nummers dus opbouwen door loops af te spelen en te stoppen (klik op het vierkantje onderin het channel of een lege slot in dat channel om een clip te stoppen). Iedere clip kan dus zo lang zijn als je wilt, op ieder moment getriggerd worden, en wel of niet gelooped worden. Als het goed is begin je nu inzicht te krijgen in wat deze weergave allemaal kan doen.

Veel plezier met muziek maken!

 

“Als je elektronische muziek live wil spelen of op een vrije, natuurlijke manier wil produceren, dan is Ableton Live een uitstekende keuze.”

Author: admin